Farmaseutti - haaveiletko uramuutoksesta? Lue tämä
Minulta kysytään paljon uramuutoksista farmaseuttina. Tässä kirjoituksessa olen pyrkinyt tuomaan esille sekä oman näkökulmani, kokemukseni 10 vuoden ajalta sekä havaintoni ja tarinat, joita olen saanut kuulla alalla työskenteleviltä tai jo alaa vaihtaneilta ihmisiltä. Koska farmaseuttien alanvaihtaminen on puhututtanut jo yli 20 vuotta, niin asialle on tehtävä jotain. Farmaseuttipula apteekeissa tulee jatkumaan, jos mikään ei muutu ja lääkkeet valuvat ruokakauppoihin.
Apteekin arjen muuttaminen eri näkökulmista
APTEEKIN TYÖNTEKIJÄ
“Itse koen, että farmaseutin työssä en täysin pääse käyttämään sitä omaa ydinosaamista. Jos miettii mitä juttuja vaikka yliopistolla opiskellaan niin sitten apteekissa tuntuu myyminen ja jotkut kela-asiat olevan pääroolissa omassa työssä, kun sen fokuksen pitäisi olla lääkehoidon onnistumisessa. Välillä tuntuu että haluaisi päästä syvemmälle asiakkaan tilanteeseen ja jotkut jutut jää mietityttämään ja koskaan ei selviä että mitenhän se lääkehoito oli lopulta onnistunut.” Saamani viesti Instagramissa
Kerro rohkeasti, jos olet kiinnostunut jostakin työstä. Tai jos olet törmännyt ideaan, joka voisi olla sovellettavissa apteekkialalle. Saatat kohdata aluksi tyrmäyksen. Muista kuitenkin, että tyrmäys voi johtua siitä, että asia on vieras ja siihen liittyy mahdollisesti pelkoja ja epävarmuutta. Etsi pyyntösi tueksi perusteluita, miksi tämä asia kannattaa toteuttaa tai miksi tätä kannattaisi edes kokeilla. Jos se ei toimi, niin sitten lopetetaan.
Tässä Instagram-päivityksessä kerroin taustaa siitä, kun ehdotin apteekkarille blogin kirjoittamista vuonna 2017. Blogi sai päivänvalon maaliskuussa 2018 ja tein blogia ja apteekin markkinointitöitä etänä. Kiitokset Minna Langille siitä, että hän jaksoi uskoa ideoihini.
Tässä blogikirjoituksessa kirjoitin miten myydä apteekin osaamista ja palveluita ja miten se voi tuoda uutta ulottuvuutta työhön.
APTEEKKARI
”Pelätään paikoilleen jämähtämistä ja kelkasta putoamista. Maailma muuttuu nopeasti ja silloin pitää pystyä itsekin muuttumaan. Jos organisaatiossa ei pääse kehittymään, vaihdetaan työpaikkaa.” Helsingin Sanomat 1.6.2020
Helsingin Sanomien artikkelissa 1.6.2020 “Pomon mielestä millenniaali kukkoilee ja vaatii koko ajan palautetta, vaikka kyse on halusta kehittyä – Asiantuntijat kertovat, miten sukupolvet ymmärtäisivät toisiaan” milleniaalin pahimmaksi peloksi luonnehditaan paikalleen jämähtämistä ja kelkasta putoamista. Oma kokemukseni on, että apteekki on kehittynyt vuosien varrella hurjan paljon. Siitä huolimatta alaa leimaavat hierarkia ja vanhanaikaisuus erityisesti työkulttuurissa ja työskentelytavoissa. Työ saatetaan nähdä myös sellaisena, että siinä ei ole mahdollista edetä ja uran huipulla oleminen valmistumisen jälkeen ei tunnu kovin houkuttelevalta vaihtoehdolta. Nämä asiat ovat mielestäni keskeisin syy sille, miksi nuoret farmaseutit eivät halua jäädä apteekkiin töihin ja miksi alaa halutaan vaihtaa.
Kehitysideoita
Työtehtävät eivät ole eriarvoisessa asemassa: apteekin markkinointiin liittyvät työtehtävät ovat ihan yhtä tärkeitä kuin annosjakelukin.
Järjestetään apteekin viikkojärjestykseen rauhallinen aika tiettyjä työtehtäviä varten.
Jos työtehtävien tekeminen rauhassa apteekilla on vaikeaa, voisiko apteekille esimerkiksi tulla ennen apteekin avaamista tai voisiko työtä tehdä kotona etänä?
Järjestetään aikaa keskustelumahdollisuuksille ja palautteen antamiselle. Kehityskeskustelu kerran vuodessa on liian harvoin, sillä se pahimmillaan kehittää pelon ja jännityksen tilannetta kohtaan, mikä ei ole otollinen ympäristö asioiden muuttamiselle tai asioista avoimesti keskustelemiselle. Myös viikko-/kuukausipalaveri voi olla hyvä vaihtoehto, ja palaverin jälkeen esihenkilöiden kanssa voisi tulla halutessaan keskustelemaan.
Ota työntekijät mukaan muutoksiin ja viesti muutosaikeista hyvissä ajoin. Anna mahdollisuus vaikuttaa ja antaa palautetta ennen kuin asiasta on päätetty. Pohdi tiedottamisessa kunkin osapuolen näkökulmaa: työntekijä katsoo muutoksia erilaisesta perspektiivistä kuin liiketoimintaa harjoittava apteekkari. Työntekijä saattaa kokea esimerkiksi pelkästään intranetistä luettavat tiedotteet kylmäksi tavaksi ilmoittaa asioista ja heittäytyy siksi hangoittelemaan muutoksia vastaan.
Aika on resurssi ja ajasta voi olla pulaa, mutta mieti, millaisia käänteentekeviä positiivisia muutoksia näihin asioihin panostaminen saattaa saada aikaan ja tuoda lopulta lisää aikaa apteekin arkeen?
Esimerkiksi:
Motivoituneempi asiakaspalveluun, koska saa välillä tehdä jotain muuta rauhassa.
Se, että saa keskittyä yhteen asiaan kerrallaan vähentää kuormittuneisuutta.
Nämä tekijät yhdessä vaikuttavat myönteisesti myös koko työyhteisön hyvinvointiin, koska stressi ja paine vähenee.
Nämä tekijät yhdessä vaikuttavat myös siihen, että kokee työnsä merkitykselliseksi ja kiinnostavaksi. Nämä tekijät vaikuttavat olennaisesti siihen, haluaako sitoutua työpaikkaan / pysyä alalla.
Nämä tekijät vaikuttavat yhdessä siihen, millaista sanatonta ja sanallista kieltä työyhteisö viestii ympärilleen. Asiakkaat tulevat mieluiten sellaiseen apteekkiin, jossa voidaan hyvin. Työyhteisön ulkopuolinen asiakas aistii kireän ilmapiirin herkästi. Työilmapiirin kehittäminen voikin olennaisesti vaikuttaa myös asiakaskokemukseen ja asiakkaan sitoutumiseen apteekkiin.
Kirjavinkki: Stephen Covey - 7 habits of highly effective people
Minun konkreettiset vinkkini uramuutokseen
Miten voisit muuttaa nykyistä siihen suuntaan, johon toivot?
Voitko kertoa esimiehillesi, että olisi kiinnostunut tekemään jotakin työtehtävää tai toteuttamaan jonkin uuden jutun.
Onko sinulla jokin lääkehoitoon liittyvä erityisosaaminen? Jos ongelmana on, että asiakkaat eivät ole löytäneet palvelua, etkä sen vuoksi pääse tekemään koulutukseen sopivaa työtä, kannattaa lukea miten myydä apteekin osaamista ja palveluita.
Tee itsellesi lista siitä, mikä työssäsi mättää. Entä mistä pidät? Voisiko jompi kumpi yllä olevista vaihtoehdoista auttaa siinä, että työssä olisi enemmän sellaista, josta pidät? Ei ole olemassa sellaista työtä, jossa ei olisi mitään huonoa. Voikin sanoa, että valitset sen, että minkä tasoista p*skaa jaksat kestää paremmin tai missä työssä sitä on vähemmän.
Suosittelen lukemaan Lauri Järvilehto - Upeaa työtä. Näin teet itsellesi unelmiesi työpaikan.
Tutustu uusiin ihmisiin
Voit tutustua uusiin ihmisiin myös Linkedinissä: lähetä verkostoitumispyyntöjä ja avaa rohkeasti keskustelua. Kysy esimerkiksi miten on päätynyt nykyiseen tehtävään. Lähetä minulle verkostoitumispyyntö.
Myös vuokratyö voi olla erinomainen tapa tutustua uusiin ihmisiin, koska työtä tehdään vaihtelevissa ympäristöissä.
Facebook-ryhmät
Etsi sinua kiinnostavia ryhmiä Facebookissa.
Suosittelen liittymään esimerkiksi Lääke- ja sairaalatarvikeala, Farmasia ja Farmasia-ryhmä ammattilaisille ja alasta kiinnostuneille
Etsi somesta ylipäätään henkilöitä, jotka tekevät mielestäsi kiinnostavaa työtä.
Mieti, mitä muuta haluat elämääsi kuin työtä. Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä, mille asioille haluat aikaa?
Esimerkki. Olen itse kiinnostunut hyvin erilaisista asioista, minulla on monia kiinnostuksen kohteita. En millään ehtisi toteuttamaan näitä kaikkia asioita, ellen olisi yhdistänyt myös työhöni useampia osaamisalueitani ja kiinnostuksen kohteitani.
Muuta
Lue ja opiskele sinua kiinnostavia asioita (kirjavinkkejä alempana).
Tee unelmakartta.
Luonteenvahvuustestin, esimerkiksi VIA Character Strenghts tai DISC-analyysin tekeminen voi auttaa kohti itselle sopivia töitä.
Esimerkkejä työmahdollisuuksista
“Sattumalta löysin Instagram-profiilisi ja kiinnostuin heti urapolustasi. Olen kokenut päivityksesi inspiroiviksi omaa urapolkua miettiessä ja olenkin avartanut omaa katsomustani sen suhteen, mitä kaikkea farmaseutin tutkinnolla voikaan tehdä kun siihen yhdistää sopivasti myös muita oppeja. Kiitos siis sinulle!” Saamani viesti Linkedinissä
Oma yritys Somefarmaseutti: apteekkien kokonaisvaltaiseen kehittämiseen, johtamiseen, viestintään ja markkinointiin erikoistunut yritys.
Viestinnän työtehtävät (sosiaalifarmasiasta hyötyä)
Oma kauneudenhoitoalan yritys ja vuokratyöntekijänä apteekissa
Farmaseutin vastaanotto terveyskeskuksessa
Farmaseuttien henkilöstövuokrausyrityksen pyörittäminen
Apteekkityö yhdistettynä edustajatehtäviin eri apteekeissa kiertäen
Työskentely sairaala-apteekissa
Apteekki- ja lääkealaan liittyvien tekstien kirjoittaminen, toimittaja
Annosjakelufarmaseutti
Työ verkkoapteekin parissa, chat-asiakaspalvelu
Edustaja lääkealan yrityksessä
Työ Apteekkariliitossa
Työ Farmasialiitossa
Työ Myrkytystietokeskuksessa
Työ lääketeollisuudessa
Työ Kelassa, Fimeassa tai Hilassa
Työ apteekkijärjestelmää tarjoavassa yrityksessä
Apteekin myynninedistämiseen liittyvä yritys
Farmaseutti-sairaanhoitaja, apteekin terveyspiste
Farmaseutti-kosmetologi, apteekin oma kauneushoitola
Farmaseutti ja ravitsemusvalmentaja
Farmaseutti, työnohjaaja ja seksuaalineuvoja
Farmaseutti, liikunnanohjaaja ja personal trainer
Uratarinoita Apteekin hyllyltä-podcastissa
Haaveiletko kuulla inspiroivia uratarinoita ja tietoa siitä, mitä farmasistin tutkinnolla voikaan tehdä? Selaa uratarinoihin liittyviä jaksoja Apteekin hyllyltä-podcastin nettisivuilla tai kuuntele Spotifyssa tai Applen tai Googlen Podcast-sovelluksissa. Etsi sovelluksissa nimeä Apteekin hyllyltä.
Lukusuositukset
Ilkka Koppelomäki: Saa mitä haluat
Lauri Järvilehto: Upeaa työtä. Näin teet itsellesi unelmiesi työpaikan.
Matias Mäenpää ja Anssi Kiviranta: Exit – 15 inspiroivaa tositarinaa suomalaisista yrittäjistä, jotka loivat menestyksen tyhjästä.
Elizabeth Gilbert: Big magic
Hanne Valtari ja Satu Rämö: Unelmaduunarit 1 ja 2
Stephen Covey: 7 habits of highly effective people
Lukuvinkkejä löytyy myös Instagramista @somefarmaseutti profiilin “Vinkit”-pallosta
Lue tai kuuntele
Aleksi Westerholm “Eväitä apteekkien työntekijäpulaan?”
Farmasialiiton puheenjohtajan Antti Katajan ja Suomen Farmasialiiton opiskelijoiden puheenjohtajan Joonatan Haapalaisen mielipide “Farmaseuttien opiskelupaikkojen lisääminen kertasummalla ei ole ratkaisu apteekkien työvoimapulaan”
Merja Loposen projektityö vuodelta 2000 “Farmaseuttien alalta poistuminen”
Kerro, mitä ajatuksia tämä kirjoitus herätti. Onko sinun työpaikallasi tai apteekissasi koettu hyväksi ja toimivaksi tavaksi jokin tapa, joka on auttanut kehittämään apteekin arkea toimivammaksi ja lisännyt tyytyväisyyttä työhön?
Laita viestiä somessa @somefarmaseutti tai sähköpostia johanna@somefarmaseutti.fi